„Oscar și Tanti Roz” – Eric-Emmanuel Schmitt

Vara asta am tot văzut pe destul de multe bloguri de carte vorbindu-se despre „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt și nu am putut trece cu vederea căci am citit cartea și este una dintre  preferate mele.

Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, care umple spaţiile albe şi îmbracă realitatea în veşmântul miracolului. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă şi, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare care arde la ambele capete.”

Pe scurt, este vorba despre Oscar, un băiețel de 10 ani ce locuiește la spital deoarece are leucemie. Cea mai grea lovitură este când tratamentul nu dă roade, iar nimeni nu are curaj să i-o spună în față.
Tanti Roz (așa cum o numea pe infirmiera care avea grijă de el) îl ajută să depășească tristețea pe care i-o provoacă fețele triste ale celor care se feresc să-i spună adevărul. De asemenea, aceasta joacă un rol foarte important în cadrul poveștii, dar mai ales în viața lui Oscar, pe care îl îndrumă pe parcursul vieții sale „lungi”.
Mai multe detalii nu vă dau. Vă las să descoperiți singuri tainele acestei cărți, în caz că nu ați făcut-o până acum.
Oscar reușește pe parcursul poveștii să găsească, la doar 10 ani, ceva ce mulți caută pe parcursul anilor: sensul vieții. A învățat să se bucure de fiecare zi și să trăiască prezentul cât mai mult posibil, în comparație cu unii oameni pe lângă care trece viața fără să-și dea seama sau fără să le pese.
Părerea mea este că aceasta nu este o carte. Este o capodoperă! O adevărată lecție de viață, după părerea mea. Dacă încă nu ați citit cartea, acum este momentul. Poate fi găsită în librării sau direct la editura Humanitas și este potrivită pentru toate vârstele.

Lasă un răspuns