Stresul cotidian

Sursa foto: pexels.com

Stres, stres și iarăși stres. Fie că îl încadrăm în categoria sentimentelor sau afecțiunilor psihice, un lucru este clar! Stresul este nociv. Stresul omoară!

Stresul poate duce la depresie, care se poate agrava, iar acest lucru poate duce la sinucidere…

Totuși, dacă ești un om stresat, dar nu ai tendințe sinucigașe, nu înseamnă că ești la loc sigur. Stresul poate cauza boli precum cele ale aparatului digestiv, boli de piele, boli ale sistemului reproducător, diabet zaharat, alzheimer, cancer, iar lista poate continua.

Cert e că stresul face rău, mult rău. Problema este că suntem predispuși la acest rău în fiecare zi. Probleme la școală, respectiv locul de muncă, sarcini de rezolvat, standarde în care societatea ne obligă să ne încadrăm, oameni care ne fac rău s.a.m.d.

Și hai să vedem. Te provoc să te uiți atent asupra stilului tău de viață. Te poți considera un om fericit sau ești tot timpul stresat? Dacă mica ta analiză te-a adus la cea de-a doua variantă, nu-ți face griji cum că ai fi singur/ă în asta, majoritatea ne confruntăm cu stresul de zi cu zi. Totuși, ar trebui să-ți faci griji că acest lucru îți poate afecta viața în mod negativ, deci hai să vedem cum ne putem ține departe acest fenomen.

Scapă de tot ce îți cauzează stresul!

Renunță la oamenii care îți fac rău. Ferește-te pe cât posibil de ei, iar dacă este nevoie, rupe orice legătură cu ei. Nu merită să-ți consumi energia oferindu-le atenție unor astfel de persoane.

Renunță la vinovăție. Ce a fost a fost, nu merită să trăiești în trecut.

 Nu îți place orașul în care locuiești? Mută-te. 

Nu îți place domeniul în care lucrezi? Ți se pare prea stresant sau nu îți inspiră plăcere? Caută-ți alt job care să îți placă. Dacă ești în situația în care trebuie să te decizi spre ce profesie vrei să mergi, alege ceea ce îți place. Nici măcar cel mai mare salariu nu te poate scăpa de stresul pe care ți-l poate cauza alegerea unei profesii în care nu te regăsești.

Nu încerca să mai trăiești după standardele pe care ți le bagă pe gât societatea. Sunt doar stereotipuri, fără niciun adevăr în spate. Trăiește cum vrei și fă cum te taie capul. Importantă este fericirea ta, iar dacă nu afectezi pe nimeni, poți face ce vrei, fără să te temi de ceea ce vor spune alții.

Și poate că pur și simplu ai un stil de viață obositor. Oricum ar fi, niciodată nu-ți neglija programul de somn. Cele opt ore sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului, ceea ce nu este un lucru de luat în glumă.

Dedică-ți mai mult timp pentru pasiuni și hobby-uri. Fă-ți loc în program pentru lectură, ore de dans, plimbări, ciclism sau orice te face fericit. De asemenea, profită de timpul liber, petrecându-l cu familia și prietenii sau… dormind. Oh, somn dulce! 🙂

Iar dacă stresul este cauzat de o problemă mai veche care încă persistă, nu uita că totul se poate rezolva atâta timp cât gândești pozitiv și ești încrezător/încrezătoare în propriile forțe. Zâmbește! 🙂

Cam atât și cu acest articol. Îmi doresc din tot sufletul ca stresul să nu mai fie așa răspândit cum este acum, căci sunt sătul de așa ceva, așa că haideți să schimbăm statisticile!


Un gând despre „Stresul cotidian

Lasă un răspuns