„Replica” de Lauren Oliver

„Replica” de Lauren Oliver

Scurtă prezentare

La prima vedere, „Replica” de Lauren Oliver pare a fi o lectură despre conspirații, dar este ceva mai psihologic. Cartea este despărțită în două, o parte aparținând Gemmei, iar cealaltă parte Lyrei. „Două fete, două povești diferite.”

42045304_2331802450169433_8173304652410912768_n

Gemma este o fată de șaisprezece ani, care suferă de foarte multe probleme de sănătate. La școală, este luată în râs de către colegii săi din cauza kilogramelor sale în plus.

Despre familia ei nu sunt foarte multe de spus. Mama ei este o persoană mult prea protectoare, care își tratează fiica ca pe o păpușă de porțelan, gata oricând să se spargă. Tatăl ei este un om foarte important în industria farmaceutică și cofondatorul institutului Haven.

După un act de vandalism ce are loc la ea acasă, Gemma trage cu urechea la o discuție aprinsă dintre părinții ei cu privire la trecutul bărbatului la institut. Gemma decide că vrea să descopere adevărul despre tatăl ei și să afle ce se petrece, de fapt, la Haven. Astfel, pornește în misiune și află tot: despre trecutul său, despre activitatea interzisă care se petrece la Haven și despre toate lucrurile pe care părinții ei i le-au ascuns atâția ani, cum ar fi motivul pentru care sunt așa de protectivi.

42084538_236687743858621_9061075994516914176_n

Cealaltă jumătate a cărți o are ca protagonistă pe Lyra, o fată crescută în interiorul institutului Haven, privată de tot ce ține de lumea de afară. Totuși, Lyra este o fată visătoare și dispusă oricând să învețe, lucruri care o ajută foarte mult.

După un accident petrecut la institutul Haven, Lyra și încă un băiat rămân singurii supraviețuitori, apoi sunt găsiți de Gemma și de Jake. Din acel moment, viețile celor două fete se intersectează, ajutându-se una pe alta să-și descopere originile.

Fragmente

„Lyra se ridică și plonjă orbește într-o parte, alunecând un pic prin noroi, cu respirația greoaie, parcă de extraterestru… Nu avea unde să meargă, unde să fugă. În lumea din afara Haven, ea nu era nimic, nu avea trecut, nici viitor. Umbrele se mișcară în stânga ei. Ceva greu lovi pământul, iar fata țipă. Lyra îngheță. Alerga exact în direcția greșită, direct spre străini, în loc să se îndepărteze de ei.”

„Harliss trase o a doua împușcătură… Gemma întâlni privirea lui Harliss și simți mesajul parcă fizic, ca o primă inhalare, după ce ți se taie respirația. Înțelese de ce îi ceruse să aibă grijă de Lyra, până se va întoarce. Înțelese că așteptase mai mult de un deceniu să își revadă fiica, iar acum avea să se întoarcă la închisoare, din cauza unei promisiuni făcute de o străină, din cauza celei mai mici șanse ca gestul lui să fie de ajutor.”

„Dar poate că de asta plecaseră de a Haven: nu se integraseră acolo. Ea încă nu înțelegea ce le făcea pe replici atât de diferite de oameni, niciodată nu reușise să înțeleagă. Și ea își dorea diverse. Își dorise să învețe să citească. Îi fusese foame, frig, fusese obosită, își dorise mâncare și un pat al ei. Dar era adevărat că niciodată nu făcuse niciun rău nimănui pentru a obține ce vrea. Asta o făcea mai puțin umană?”

„-În plus, să fii normal e o chestie supraestimată. Normal e un cuvânt inventat pentru oamenii plictisitori ca să se simtă mai bine.”

„Și, dincolo de ce-i mărturisise April mai devreme, nu se mai simțea chiar extraterestru. Se simțea un pic mai deșteaptă. Și un pic mai uimită de toate misterele pe care le văzuse, de complexitatea universului și de oamenii din el. Chia

 

Impresii personale

Cum am spus și la început, „Replica” pare o poveste conspiraționistă, dar acțiunea se bazează pe viziunile celor două fete asupra vieții pe care o duc. Acest lucru face ca „Replica” să fie un roman mai mult psihologic decât conspiraționist. Oricum, cartea mi-a plăcut destul de mult pentru suspansul ce apare pe parcursul lecturii și felul în care autoarea a creat profilul psihologic al fiecărei fete.

Totuși, nu mi-a plăcut finalul incert al cărții. Mi-aș fi dorit să aflu dacă personajele principale reușesc să scape cu bine din încurcătură și dacă lumea va afla vreo dată ce s-a întâmplat la Haven. Dar asta nu înseamnă că nu a fost o carte bună.

Acestea fiind spuse, vă recomand cu drag cartea „Replica” de Lauren Oliver. Dacă sunteți interesați, o puteți găsi la Editura Nemira sau puteți achiziționa e-book-ul aici.

Spor la citit!

Îți plac postările? Te invit să te abonezi la newsletter. :)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *