„Născută din fum și os” – Laini Taylor (recenzie)

„Născută din fum și os” – Laini Taylor (recenzie)

Odinioară fusese plină de candoare, o fetiță care se juca fără nicio grijă cu niște pene pe podeaua bârlogului unui diavol. Acum, nu mai era deloc inocentă.

WhatsApp Image 2019-03-18 at 23.29.17

Bine v-am regăsit!

De această dată vreau să vă prezint o nouă serie de cărți fantasy citită recent, anume „Născută din fum și os” de Laini Taylor.

Prezentare și rezumat

Ea este Karou. Își umple caietele de schițe cu portrete de monștri, care poate că sunt sau nu sunt adevărați. Obișnuiește să dispară în mod misterios pentru a îndeplini unele „comisioane”; vorbește multe limbi – nu toate omenești, iar părul ei, de un albastru-aprins, chiar așa îi crește. Oare cine este ea? Întrebarea aceasta nu-i dă pace, dar tocmai este pe cale să afle răspunsul.

Aparent, Karou duce o viață normală. Ea este o fată de șaptesprezece ani, elevă la o școală de artă din Praga. Locuiește singură în micul său apartament, având o viață liniștită și fără să ducă grija banilor. Dar ceea ce nu știe nimeni cu adevărat despre ea este locul din care vine și cu se se ocupă în timpul liber (pe lângă lucrările de artă).

Karou a fost crescută de monștri, mai exact himere, într-un loc pe care obișnuiește să-l numească Altundeva și în care poate pătrunde doar cu ajutorul portalurilor, care sunt uși obișnuite ale clădirilor din întreaga lume, dar atunci când ea le folosește, devin porți de acces. Acel loc nu este altceva decât o dugheană. Brimstone, o ființă monstruoasă cu corp de om și cap de berbec, este cel care a crescut-o. El este himeră. Himerele sunt oameni cu anumite părți ale corpului fiind de animale.

Împreună cu alte trei himere, Brimstone conduce o „afacere” secretă, având clienți împrăștiați pe întreg Pământul. Oamenii îi furnizează aproape zilnic dinți, iar în schimbul lor, sunt răsplătiți cu dorințe, de la firțigei (cele mai slabe dorințe), până la bruxiși (cele mai puternice dorințe). Iar sarcina lui Karou este aceea de curier, mergând aproape la fiecare client și colectând dinții, fie ei de om sau de animal.

Într-o dugheană veche și întunecată, proviziile de dinți omenești ale unui diavol scad periculos.

Nu trece zi în care Karou să nu se întrebe care este întrebuințarea reală a dinților. Brimstone nu-i răspundea niciodată la astfel de întrebări. În plus, n-o lasă niciodată să părăsească dugheana și să se aventureze mai departe în acest Altundeva. Dar totul se schimbă când îngerii își fac apariția pe Pământ.

Pe întreg Pământul, urme negre de mâini, imprimate cu foc, apar pe mai multe porți. Sunt ale unor creaturi străine, înaripate, care s-au strecurat în această lume printr-o despicătură de cer.

Akiva, un serafim cu aripi de foc și cel mai puternic soldat din rândul Bastarzilor, are misiunea de a se duce pe Pământ și de a însemna toate portalurile lui Brimstone. Karou îl întâlnește într-una dintre misiunile sale de colectare de dinți, în Marrakech. Îngerul își dă seama de legătura pe care fata o are cu himerele și face tot posibilul de a o ucide, însă aceasta scapă cu viață, salvată la timp de unul dintre portaluri.

Karou îi cere explicații lui Brimstone, iar când nu le primește, nu-i mai rămâne altceva de făcut decât să se aventureze afară din dugheană, descoperind lucruri ce au legătură cu trecutul ei misterios, dar pe care încă nu și le poate explica. Brimstone îi interzisese în mod clar să nu-și bage nasul, motiv pentru care cei doi se ceartă aprig, iar Karou este exilată pe Pământ.

Dacă viața ei valora atât de puțin pentru el, n-ar fi vrut să-l audă recunoscând. Brimstone avea metehnele lui, dar era tot ce avea ca familie, împreună cu Issa, Twiga și Yasri. Dacă ea nu era decât un soi de sclavă de care se putea oricând descotorosi, n-ar fi vrut s-o știe.

În tot acest timp, Akiva termină de însemnat toate ușile lui Brimstone, ca mai apoi să le de-a foc simultan, tăind legătura dintre Pământ și Altundeva și separând-o definitiv pe Karou de Brimstone.

Misiunea lui Akiva era terminată, ceea ce însemna că se putea duce acasă. Însă el decide să rămână, urmărind-o pe Karou până în Praga și spionând-o de la geamul apartamentului ei. Pentru că nu putea înțelege ce legătură avea o fată din lumea oamenilor cu himerele. Pentru că simțea ceva ciudat în legătură cu acea străină. Și, mai ales, pentru că îi amintea de ea.

Iar pe străduțele întortocheate, întunecate și misterioase ale Pragăi, o tânără elevă de la Liceul de Artă e pe cale să fie prinsă într-un crâncen război din altă lume.

Nu durează mult până când Karou începe să se simtă urmărită și să-și dea seama că cel care o ține sub observație nu este nimeni altul decât același înger care a atacat-o în Marrakech și care a izolat-o complet de Brimstone. Dar de data aceasta este pregătită. Alege să-l confrunte pe Akiva pe Podul Carol, lovind în el cu toată magia pe care o are la îndemână, în timp ce serafimul nu vrea altceva decât să vorbească cu ea și să afle detalii despre legătura ei cu himerele. După ce îi cauzează răni grave, fără ca el să riposteze măcar și aproape omorându-l, Karou acceptă oferta de pace, conducându-l spre apartamentul ei, departe de ochii curioși ai oamenilor ce au asistat la întreaga scenă.

Akiva îi povestește fetei despre lumea din care el vine și despre războiul crâncen dus între himere și serafimi, misiunea lui fiind să închidă legăturile cu toți furnizorii lui Brimstone.

După mai multe zile petrecute împreună, în Praga, Karou și Akiva simt atracție unul pentru celălalt, iar împreună descoperă tot adevărul. Akiva află cine este ea cu adevărat și că nu este prima dată când se îndrăgostesc. Iar Karou își amintește totul: trecutul, legătura ei cu himerele și modul în care a fost executată pentru că a îndrăznit să iubească pe cineva din poporul dușman.

Când unul dintre străini – frumosul Akiva, chinuit de amintiri întunecate – dă cu ochii de ea, pe o alee din Marrakech, rezultatul este sânge și explozie de lumină astrală, secrete dezvăluite și o dragoste cum numai în stele poate fi scrisă, ale cărei rădăcini sunt adânc împlântate într-un trecut nemilos și dureros. Va ajunge, oare, Karou să regrete c-a aflat adevărul despre ea însăși?

Spoiler!

WhatsApp Image 2019-03-18 at 23.19.03.jpeg

Cândva în trecut, pe un câmp de război al unei alte lumi, o himeră, o femeie cu aripi de liliac, coarne de antilopă și copite în loc de tălpi, a arătat bunătate față de unul dintre dușmanii ei: un înger. Numele ei era Madrigal, iar al lui, Akiva. Cei doi s-au îndrăgostit și s-au întâlnit în fiecare seară, timp de o lună, povestind și sperând la un viitor fără războaie și ură între popoarele lor, în care să nu fie nevoiți să-și ascundă iubirea. Din nefericire, celelalte himere au aflat de relația celor doi, iar Madrigal a fost judecată ca trădătoare („iubitoare de îngeri”) și pedepsită cu moartea. Din fericire, Brimstone a avut grijă să-i colecteze sufletul și să i-l pună într-un trup nou, unul uman, crescând-o de mică în lumea oamenilor, fără nicio amintire cu privire la vechea ei viață. Madrigal a devenit Karou.

Alte fragmente

„—  De ce faci asta? întrebă Bain, cu voce joasă. Te pui cu un vânător, o să trăiești ca o pradă, fetițo, întotdeauna întrebându-te cine te urmărește.”

„— Războiul este singurul lucru pe care am fost învățați să-l facem, șoptise ea, dar există și alte moduri de a trăi. Le putem găsi, Akiva. Le putem născoci. Acesta este începutul, aici.”

„Și oare nu așa fuseseră cu toții crescuți să fie bastarzi ai împăratului? Arme făurite din carne. Instrumente lipsite de gândire ale unei vrăjmășii vechi de la începutul timpurilor.”

„Lumina goni prin Karou și întunericul o vână — ardea prin ea, înghețând-o, pâlpâire și umbră, gheață și foc, sânge și străluciri de stele, dând iureș, vuind, umplând-o. Șoc și uluire. Si ranchiună. Și furie.”

„— Cred că amândoi sunt norocoși. E, cum să spun, ca o reacție norocoasă. Unul e cremenea și celălalt amnarul, lovindu-se unul de altul ca să producă focul.”

„Infinitul nu a fost. Un sărut trebuie să se sfârșească pentru ca altul să poată începe, ceea ce se și întâmplă, și încă o dată.”

„Se înșelase. Există numai prezentul și e infinit. Trecutul și viitorul sunt doar obloane pe care le purtăm noi, astfel încât infinitul acela să nu ne înnebunească.”

Impresii personale

Această serie m-a captivat încă de la primele pagini. Mai întâi, datorită identității secrete a lui Karou și enigma întrebuințării dinților pe care Brimstone îi aduna (scuze, dar nu vă pot dezvălui). Apoi, povestea de iubire dintre Akiva și Madrigal, un înger și o himeră ce s-au îndrăgostit și care au crezut în visul lor de a pune capăt războiului dintre popoarele lor și de a începe o nouă eră. Un vis pentru care Madrigal a plătit cu viața, dar apoi a renăscut prin Karou. Chiar și după regăsirea lor întâmplătoare, oare vor reuși cei doi să-și ducă visul spre îndeplinire? Și mai ales, oare va reuși să treacă Karou peste crimele săvârșite de Akiva după moartea ei?

WhatsApp Image 2019-03-18 at 23.19.03 (1).jpeg

Povestea este foarte complexă și mi-a fost destul de greu vă prezint esențialul, fără să vă dau și spoilere. Și, paradoxal, am sărit peste foarte multe detalii, dar vă las pe voi să le descoperiți. Și, de asemenea, vă las pe voi să cunoașteți povestea din spatele fiecărui personaj, multe dintre ele nemenționate în această recenzie.

Vă recomand cu drag această serie de cărți, plină de aventură, mister, dragoste și imaginea unei lumi utopice, aflată în pace, concepută de doi îndrăgostiți cu speranță în suflet.

WhatsApp Image 2019-03-18 at 23.19.03 (2).jpeg

 

Seria de cărți poate fi găsită la Editura Epica.

Toate cele bune și spor la citit!

Îți plac postările? Te invit să te abonezi la newsletter. :)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *