3 pași spre luarea unei decizii corecte

3 pași spre luarea unei decizii corecte

Salutare tuturor și bine ați revenit!

Întotdeauna am avut dificultăți în a lua decizii. Și, de cele mai multe ori, rămâneam blocat, fără a reuși să fac vreo alegere, fie ea bună sau rea. Sau alegeam cea de-a doua variantă, în urma incapacității mele de a analiza bine situația.

Însă recent am descoperit un mecanism destul de simplu (și nu prea) prin care eu reușesc să iau decizia corectă atunci când mă aflu în impas și habar nu am încotro ar trebui să mă îndrept.

Notă: Acesta NU este un articol scris de o persoană din domeniul psihologiei, ci este bazat pe experiența mea personală, care ți se poate potrivi sau nu. Depinde de percepția fiecărui om.

1.Adună toate variantele

Gândește-te bine la fiecare posibilitate pe care o ai și alcătuiește o listă. Poți nota fiecare subpunct cu liniuță într-un carnețel, poți lipi post-it-uri pe frigider sau ți le poți imprima pe retină, tu decizi. Ideea este că ai nevoie să ai la îndemână toate variantele. Pot fi 2, 3, 5 sau 70, depinde de situația în care te afli.

2. Diseacă-le pe rând

Aceasta este cea mai complicată etapă, așa că pune-ți mănușile chirurgicale și înarmează-te cu un bisturiu rezistent. Ia prima variantă și apucă-te de disecat. Taie-o, mărunțește-o și întoarce-o pe toate părțile. Gândește-te bine la avantajele și dezavantajele pe care aceasta ți le poate oferi și încearcă pe cât posibil să nu omiți niciun detaliu. Fă la fel și cu celelalte variante, apoi pune-le în balans. Care îți oferă cele mai multe avantaje? Dar care te-ar putea dezavantaja cel mai mult?

3. Conștientizează dezavantajele și acceptă-le

Un lucru pe care foarte mulți nu vor să-l priceapă este faptul că perfecțiunea nu există. Se poate întâmpla ca fiecare dintre variantele tale să aibă dezavantajele sale. După ce ai luat cea mai avantajoasă decizie, trebuie să fii gata să-i accepți și părțile negative și să fii pregătit pentru cazul în care lucrurile ar putea merge rău. Dacă vrei să iei o decizie corectă, trebuie să fii conștient și de riscurile cu care aceasta ar putea veni la pachet.

Putem avea încredere în sfaturile celor din jurul nostru?

Din punctul meu de vedere, este ok să ții cont de câte un sfat, dar nu cred că ar trebui să fie un factor decisiv în luarea unei decizii. Poți să-i povestești situația ta unui prieten până la cel mai mic detaliu, dar nu te aștepta ca acesta să fie capabil să facă o alegere corectă cu privire la propria ta viață. Asta pentru că el nu este în pielea ta și nici nu va putea fi vreodată. Tu ar trebui să știi ce este cel mai bine pentru tine.

De unde știm că am făcut alegerea corectă?

Încearcă să nu te lași speriat/ă de riscuri. Gândește-te doar la modul în care decizia ta ți-ar putea afecta viața în viitor. Alege o variantă care să te avantajeze și, cel mai important, care să te facă fericit și care să nu lase loc regretelor.

Cred că cea mai importantă armă în luarea unei decizii este curajul. Restul vine de la sine.

Îți plac postările? Te invit să te abonezi la newsletter. :)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *