Cum să-ți menții productivitatea la cote înalte

Salutare tuturor!

A fost o perioadă super agitată. Nu rea, nu stresantă, ci doar agitată, în sensul cel mai bun al cuvântului. Pentru că efectiv am ajuns să consider viața plictisitoare dacă nu sunt constant băgat în priză. De ceva timp, sunt prins în activități pe care le ador și despre care abia aștept să vorbesc cu prima ocazie.

Și totuși… Nu pot să zic că eram cel mai organizat om. Nu până acum puțin timp, când tocmai am trecut prin febra simulărilor de BAC, febră care m-a forțat să pun piciorul în prag și să îmi pun la punct programul. Și, surprinzător, chiar a funcționat. Așa că m-am gândit să scriu acest articol, în speranța că:

  1. poate te motivez și pe tine să fii un om mai productiv,
  2. mă motivez pe mine însumi să continui ceea ce am început.

Bun, să-ncepem!

Ce ne facem cu lipsa de timp??

În primul și-n primul rând, trebuie să înțelegi faptul că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o ai. Iar atunci când îți dorești cu adevărat să faci anumite lucruri, întotdeauna va fi suficient. N-ai idee câte minute pierdem inutil cu prostioare, minute care, adunate, chiar ajung să însemne ceva. Că tu dacă o să continui să-l iei pe „N-am timp” în brațe, dar scrollezi kilometri pe TikTok, nu o să ajungi nicăieri.

Iar acum că am lămurit povestea cu timpul, iată câțiva pași prin care poți deveni o persoană mai productivă:

1. To Do Lists

Cred că e cea mai lame chestie pe care puteam să o menționez într-un articol de genul, însă o listă de activități are un impact mai mare decât te-ai aștepta. Pentru că tu când îți alcătuiești un to do list, îți manageriezi ziua și reușești să iei mult mai ușor în calcul activitățile pe care le ai de făcut pentru azi. Iar ideal ar fi să te și ții de el. Eu obișnuiesc să bifez cu verde fiecare task îndeplinit și să notez cu un X roșu tot ce nu am reușit să fac. În felul ăsta, îmi dau seama și cât de productiv am fost în ziua respectivă și ce ar trebui să fac pentru a mă îmbunătăți.

2. Pauze mici și dese

Doar știi celebra expresie: Pauzele mici și dese, cheia marilor… Hai că te-ai prins. Faza e că e destul de obositor să desfășori o activitate ore în șir, iar și mai nasol e să procrastinezi după fiecare 10 minute de lucru. O tehnică eficientă pe care o recomand este Pomodoro: lucrezi/înveți 25 de minute, după care îți iei pauză 5 minute. Mi se pare cea mai simplă metodă de a te menține fresh și productiv tot restul zile.

3. Momentul ideal

Cu toții avem o bucată din zi în care suntem mai productivi sau în care putem să ne desfășurăm mai bine anumite activități. Spre exemplu, pentru mine, diminețile sunt perfecte pentru învățat, scrisul pe blog și pentru job. Iar serile sunt perfecte atunci când vreau să lucrez la o nouă poveste.

4. Doar apucă-te

Probabil că un anumit task ți s-ar putea părea monstruos de dificil, motiv pentru care îl tot amâni sau cauți „momentul potrivit” pentru a te apuca de treabă. Spoiler alert: momentul perfect nu o să sosească niciodată. Nu te lăsa intimidat de dificultatea sarcinii. Pur și simplu, începe și vezi cât de mult poți face din ea. Vei fi surprins de cât de ușor este acel task în realitate.

5. Nu neglija niciodată somnul

Îmi vine să bolduiesc cu roșu subpunctul ăsta pentru că, efectiv, cred că e cel mai important dintre toate. Un creier care este din ce în ce mai obosit și n-a apucat să se refacă în alea 8 ore de somn (minim!) este un creier care va da rateuri și care, într-un final, va claca. Chiar dacă ziua s-a sfârșit, iar tu nu ți-ai terminat lista, crede-mă, orele de somn nu trebuie sacrificate! Oricum, mai e și mâine o zi în care poți termina ceea ce ai început.

6. Fă mișcare

Mai ales dacă desfășori o activitate care îți solicită psihicul. O jumătate de oră de sport sau o plimbare scurtă pot face minuni. Devii mai fresh și te destresezi.

7. Ia-ți un rest day

Fie că vrem să recunoaștem sau nu, avem nevoie de câte un log out din când în când, pentru a ne reîmprospăta și de a ne reîntoarce plini de energie. E bine să fim productivi, dar nu workaholics. Dacă tu nu alegi o zi în care să te relaxezi, corpul și psihicul tău o vor face în locul tău, când te aștepți mai puțin. Și crede-mă, nu-i plăcut să treci printr-un burn out.

Și cam asta ar fi. Spor tuturor și aștept să-mi spuneți în comentarii cum reușiți voi să vă mențineți productivi!

Lasă un răspuns