„Magicienii” – Lev Grossman

Am multe serii de cărți preferate, iar una dintre ele este „Magicienii” de Lev Grossman, pe care am terminat-o recent.

Am auzit că se aseamănă foarte mult cu Harry Potter. Așa o fi. Nu am de unde să știu deoarece n-am citit niciun roman Harry Potter.

Din câte ați observat până acum, această serie cuprinde trei romane mari și late: „Magicienii”, „Regele Magician” și „Tărâmul Magicianului”. Personajul principal al poveștii este Quentin Coldwater, un băiat de vreo 17 ani care, până în cartea a treia ajunge la 30 de ani. Asta e un detaliu semnificativ deoarece se întâmplă prea multe lucruri esențiale, iar când acțiunea se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, povestea capătă mai mult sens și pare mult mai reală. Mă rog, ăsta este doar un mic aspect.

În sine, povestea este mult mai elaborată decât pare. Fiecare lucru și fiecare personaj menționat au un rol bine definit în cadrul povestirii. Ca să nu mai zic de nenumăratele întorsături de situație care m-au ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul lecturii.

Recunosc, la începutul primului volum „Magicienii” mă cam plictiseam. Totul începe cu o zi oarecare din viața lui Quentin. Apare și paramedicul ăla (de fapt e o ea) căruia nu prea îi dădeam importanță. Apoi Quentin ajunge la Brakebills, ca mai apoi să ni se prezinte întâmplările de acolo, întâmplări care chiar nu mi se păreau semnificative.

Ei, lucrurile au devenit un pic mai interesante la atacul Bestiei. Dar nici ăsteia nu-i dădeam vreo șansă.  A, sau la întâlnirea dintre Quentin și Julia.

Povestea a început să se clarifice când Penny a apărut cu nasturele. Cam de acolo a început adevărata poveste. Brakebills doar i-a pregătit pentru ce aveau să întâmpine Quentin și prietenii săi de-a lungul călătoriei. Iar pe parcurs ce parcurgeți întreaga serie, vă va fi tot mai greu să lăsați cărțile din mână.

Povestea este plină de întorsături de situație, iubire, pierderi, acte de eroism, prietenie, aventuri, trăiri, dar cel mai important, este plină de…imaginație! Lev Grossman a realizat o adevărată capodoperă.

„Lev Grossman a dat naștere unei creaturi rare: o trilogie care a devenit din ce în ce mai bună pe măsură ce a avansat… O reușită.” Erin Morgenstern

Vă recomand cu drag această serie de cărți, mai ales fanilor SF. Eu le-am găsit la librărie, dar le puteți găsi și pe nemira.ro.

Era să uit. Un lucru m-a deranjat destul de tare la aceste cărți. S-au sfârșit prea repede. Măcar să mai fi fost încă trei volume. Oricum, finalul este unul memorabil, pe placul oricărui cititor.

Lasă un răspuns