Oamenii mai citesc în ziua de azi?

Oamenii mai citesc în ziua de azi?

Salutări!

Știu, ieri a fost Ziua Planetei Pământ. Îmi pare rău că nu am reușit (din cauza programului încărcat) să scriu aici, pe blog, câteva paragrafe ce ar fi avut ca scop promovarea protejării mediului înconjurător, dar mă consolez cu faptul că vom avea destule ocazii să dezbatem mai pe larg acest subiect.

Acum vreau să discutăm puțin despre lectură, că tot este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Din păcate, după cum știți prea bine, România se află la coada clasamentului în Europa la consumul de carte. De ce? Aș spune că o mare parte din vină aparține sistemului și societății în care trăim. Oricum, vina principală a fost, este și va fi a consumatorilor de conținut.

Și vă rog foarte frumos… nu vreau să mai aud că cititul este demodat, că nimeni nu o mai face. Analizați și statisticile din alte țări (de preferat cele occidentale) și veți vedea că la ei, consumul de carte este mult mai crescut. Oamenii ăștia știu să aprecieze și să valorifice cultura. Dar noi…

Ce să facem dacă noi preferăm să urmărim cu sufletul la gură „dramele” unor false „vedete”, scandaluri, violuri, crime, emisiuni de prost gust (nu dau nume, le știți și voi). Ca să nu mai zic că această incultură s-a răspândit și pe internet, în special pe YouTube. Nu generalizez, există mulți creatori buni de conținut, dar foarte mulți vor doar vizualizări și ar face orice pentru ele.

Nu ești la curent cu cele mai noi scandaluri mondene? Ești un ratat, care nu știe ce se întâmplă în lume! Citești în metrou sau în alte spații publice? Doamne, ce specimen ești dacă faci asta! Oamenii o să se uite la tine și o să-și facă nu una, ci trei cruci dacă te văd cu o carte în mână!

În societatea românească contemporană este promovată ideea că oamenii nu mai citesc, că acum există mass-media, emisiuni „moderne”, și mai ales Facebook (și alte rețele sociale). Ce ne-am face noi fără toate acestea?!

Acum, lăsând umorul negru de-o parte, intenția mea nu este să arunc cu ură în stânga și în dreapta, dar mă întristez când văd că ne facem griji pentru toate prostiile din lume, dar spunem că nu avem timp să mai citim o carte, măcar una la o lună, două.

Și cărțile pot fi interesante, să știți. Și chiar sunt! Dacă am acorda puțin timp lecturii și dacă am găsi o carte care să ne placă, am putea vedea și partea frumoasă a lecturii, care, de fapt, are doar părți frumoase. Până acum câțiva ani, și eu asociam cititul cu lucrurile plictisitoare până când am găsit o carte care chiar să-mi placă. Apoi am căutat altele și iar altele și am descoperit că mie chiar îmi place să citesc. În plus, cărțile aduc o grămadă de beneficii, cum ar fi cele despre care am vorbit în acest articol.

Așadar, dați-le o șansă cărților și nu veți regreta.

Și, chiar dacă am spus anterior ce am spus, eu chiar am încredere că, printre generațiile viitoare, vor exista mai mulți cititori, dar asta depinde doar de noi, cei din prezent.

Voi ce credeți despre toate acestea? Mai citesc oamenii din ziua de azi? Vor mai exista cititori în generațiile viitoare?

Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații.” – Mihai Eminescu

Și cu asta am terminat. Încă ceva! La mulți ani celor ce și-au sărbătorit astăzi onomastica!

Îți plac postările? Te invit să te abonezi la newsletter. :)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *