Salutare tuturor!
Revin astăzi cu o nouă recenzie, mai exact cea a cărții „Cum să oprești timpul” de Matt Haig.
Descriere
„Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un bărbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală.
Fiindcă trebuie să-și schimbe mereu identitatea ca să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Aici îi poate învăța pe copii despre războaie și vânători de vrăjitoare de parcă nu le-ar fi fost martor. Poate încerca să îmblânzească trecutul, care îl ajunge tot mai repede din urmă. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l facă e să se îndrăgostească.
Cum să oprești timpul este o poveste nebunească și dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi, despre iminența schimbărilor și despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți cum să trăiești cu adevărat.”
Scurtă prezentare
După cum ați citit și în sinopsisul cărții, personajul principal al acestui roman este Tom Hazard. Acesta s-a născut în anul 1581, dar din cauza unei boli foarte rare, corpul său îmbătrânește cu doar un an la fiecare 15 ani.
Capitolele sunt scurte, iar cartea ne prezintă viața lui Tom, narată la persoana întâi, chiar de către acesta, atât din prezent, cât și fragmente din trecut. De-a lungul secolelor, el s-a confruntat cu foarte multe probleme din cauza condiției sale fizice și a trebuit să-și schimbe identitatea de nenumărate ori pentru a putea trăi în siguranță.
Tom și-a pierdut de foarte mult timp apetitul pentru viață. Momentan, singura sa dorință este să treacă neobservat prin secolele care i-au mai rămas. Evită pe cât posibil oamenii, căci șite că dacă se va mai atașa vreodată de vreo persoană, nu va putea suferi încă o pierdere. Singurul său țel a rămas acela de a-și găsi fiica pierdută cu patru secole în urmă.
Citate
„-Istoria nu este ceva care trebuie adus la viață. Istoria este deja vie. Noi alcătuim istoria. Istoria nu înseamnă politicieni, regi sau regine. Istoria se referă la toată lumea. Include tot.”
„Cu cât trăiești mai mult, cu atât devine mai greu. Să-l prinzi. Fiecare mic moment atunci când sosește. Să trăiești în altceva decât în trecut sau în viitor. Să fii de fapt aici.”
„Locurile nu mai sunt importante pentru oameni. Locurile nu mai contează. Oamenii sunt prezenți pe jumătate în locurile în care se află. Au întotdeauna un picior în marele pustiu digital.”
„Mi-a acoperit mâna cu a ei.
— Hainele mele sunt doar niște zdrențe cu visuri.
— Posibil să fii și mai frumoasă fără ele.
— Fără visuri?
— Nu.”
„Lecția dată de istorie e că ignoranța și superstiția sunt lucruri care pot apărea în oricine, în orice moment. Ce începe ca o îndoială se poate transforma iute într-o credință generalizată de neclintit.”
„Oamenii pe care îi iubești nu mor niciodată. Nu de tot. Trăiesc în mintea ta, așa cum au trăit întotdeauna înlăuntrul tău. Ții aprinsă lumina din ei. Dacă ți-i amintești destul de bine, încă te pot îndruma, la fel ca strălucirea stelelor de mult stinse care călăuzesc vasele pe ape necunoscute. Dacă încetezi să mai plângi și începi să-i asculți, încă au puterea de a-ți schimba viața. Ei pot fi, pe scurt, salvarea ta.”
Impresii personale
Din punctul meu de vedere, „Cum să oprești timpul” este o carte captivantă și ușor de citit.
Tema abordată mi-a captat atât de mult atenția încât mi-a fost greu să o mai las din mână. Totuși, m-a făcut să mă gândesc în permanență la un lucru oarecum trist, anume faptul că noi, oamenii, suntem efemeri. Că viețile noastre pe această lume au un termen de expirare și că, pe zi ce trece, ne rămâne din ce în ce mai puțin timp. Astfel că devii mai conștient de anii rămași pe care îi poți folosi pentru a profita din plin de viață.
Paradoxal, Tom este nemulțumit de lucrurile care i se întâmplă. Degeaba ai o viață lungă, care se întinde peste secole, dacă suferințele se țin lanț, iar toți cei dragi ție dispar în câteva clipe, lăsându-te singur.
Concluzia: prețuiți fiecare secundă!
Acestea fiind spuse, vă recomand cu drag această carte! Poate fi găsită la Editura Nemira sau o puteți comanda direct de aici.
Toate cele bune și spor la citit!
Îți plac postările? Te invit să te abonezi la newsletter. :)