„Dorothy trebuie să moară” de Danielle Paige (recenzie)

007a60fc-efa0-4dfe-ae8f-a6de673a0cda

Salutare tuturor și bine v-am regăsit la o nouă recenzie!

Știu că a trecut foarte mult timp de când v-am prezentat ultima carte, așa că nu o mai lungesc mult și trec direct la subiect.

Romanul fantasy pe care vreau să vi-l prezint de această dată este „Dorothy trebuie să moară” de Danielle Paige, prima carte a seriei „Eliberare Ținutului Oz”.

Sinopsis

Amy Gumm este o adolescentă  inteligentă, care avea deja suficiente probleme în Kansasul natal și fără să fie silită să supraviețuiască unei tornade. Iar atunci când furtuna o aruncă într-un tărâm magic în care lucrurile par a fi scăpat de sub control, viața sa o ia cu totul razna. În curând, tânăra se vede târâtă în mijlocul unui adevărat război civil care se poartă în Ținutul Oz între popoarele asuprite și cei care îi sunt loiali lui Dorothy Gale, care nu mai e, nici pe departe, inocenta și drăgălașa fetiță pe care credeam că o știam cu toții din romanul lui L. Frank Baum, „Vrăjitorul din Oz”.

O aventură palpitantă, un thriller în care forțele revoluționare ale Ordinului Celor Răi se confruntă cu o tirană nemilostivă și plină de cruzime. Concluzia rebelilor e una singură: DOROTHY TREBUIE SĂ MOARĂ!

Scurtă prezentare

Sunt convins că fiecare dintre voi cunoaște măcar puțin povestea ținutului Oz. Vă mai amintiți de Dorothy, salvatoarea acestei lumi? Ei bine, romanul scris de Danielle Paige prelungește aventurile petrecute în Oz. Însă lucrurile iau o întorsătură total neașteptată. Și sinistră, în același timp.

Ei bine, știm cu toții că în povestea originală, după ce salvează ținutul Oz, Dorothy se întoarce înapoi la ferma din Kansas, fiind recunoscătoare pentru faptul că se află în sfârșit acasă („Nicăieri nu-i ca acasă!”). Însă această recunoștință începe să piară atunci când monotonia se instalează. La urma urmei, de ce ai vrea să trăiești într-un orășel prăfuit când știi că ai acces la o întreagă lume magică, în care tu ești mereu în centrul atenției? Pe principiul ăsta începe și Dorothy să meargă. În Kansas, este doar o țărăncuță anonimă. În Oz, este o erină. Astfel că decide să se întoarcă.

Ajunsă înapoi în Ținutul Oz, Dorothy este încoronată de către cetățenii bucuroși să o revadă, iar un timp, lucrurile merg bine. Însă cu fiecare zi ce trece, Dorothy devine din ce în ce mai coruptă. Apoi nemiloasă. Îi înrobește pe toți cei din ținut, obligându-i să o slujească și să-i îndeplinească toate capriciile. Astfel că Dorothy devine pentru Oz o amenințare mai mare decât toate vrăjitoarele rele de până atunci.

V-am oferit aceste detalii pentru a vă face o idee cu privire la contextul poveștii. Acțiunea propriu-zisă începe cu Amy, o adolescentă săracă din Kansasul zilelor noastre. Viața acesteia se schimbă în momentul în care o tornadă apărută de nicăieri o poartă până în ținutul Oz, exact ca pe Dorothy.

Ajunsă în noul tărâm, Amy găsește totul într-o stare deplorabilă și află de la localnici tot ce s-a întâmplat în trecut. Și mai află faptul că ea este singura care poate readuce totul la normal. Cea care trebuie să pună punct tiraniei. Dorothy trebuie să moară!

Fragmente

„— De ce trebuie să existe un început și un sfârșit? m-a întrebat aceeași femeie de mai înainte. Dacă mă întrebi pe mine, totul există la… mijloc.”

„Poate că vorbea o singură limbă. Aceea a adevărului gol-goluț. Care mă usturase uneori ca naiba, dar care făcea ca tot ce-mi spusese acum să pară cu atât mai real, mai sincer. Într-un loc ca ăsta, adevărul acela micuț putea să-mi devină o adevărată busolă într-o lume întoarsă cu susul în jos.”

„Doar eu știam că ea fusese acolo. Se jertfise pentru a ne salva pe noi. Nu, uitați că am spus asta. Căci făcuse cu mult mai mult de-atât. Chiar dacă nu fusesem niciodată în stare, până în clipa aceea, să-mi dau seama unde se termina Cea Bună și unde începea Cea Rea înăuntrul său, în cele din urmă, am reușit să înțeleg că ea crezuse în mine. Nu doar în mine, fata care avea să poată să o înfrângă pe Dorothy, ci și în persoana care eram, în mine, în Amy Gumm.”

„În ciuda întregii magii din Ținutul Oz, în ciuda tuturor puterilor despre care învățasem de la vrăjitoarele din Ordinul Celor Răi, exista încă un truc pe care nu reușeam să-l stăpânesc: cum să fac în așa fel încât să îi determin pe ceilalți sp rămână cu mine.”

„Aceia care se sacrifică au întotdeauna cel mai mult de pierdut!”

Impresii personale

Mi-a plăcut ideea de a continua povestea clasică, însă cel mai mult m-a impresionat ideea autoarei de a inversa rolurile. Vrăjitoarele considerate malefice în trecut, se unesc pentru a scăpa Ținutul Oz de sub tirania lui Dorothy, devenită rea. Iar Amy Gumm, cea predestinată să o înfrunte pe Dorothy, realizează un lucru: în Oz nu mai există concepte precum ceea ce e bine și ceea ce e rău; există doar ceea ce e corect.

În rest, cartea este foarte captivantă, iar narațiunea curge natural.

Vă recomand cu drag acest roman. Îl puteți găsi la Editura Leda Edge sau îl puteți achiziționa direct de aici.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns