„Etajul o mie” de Katharine McGee (recenzie)

d7a4a9e1-2675-4ef1-8a7f-213616c4eed0

Salutare tuturor și bine ați revenit!

De această dată aș vrea să vă prezint romanul „Etajul o mie” de Katharine McGee.

Prezentare

Acțiunea din carte are loc cu aproximativ un secol în viitor, într-o lume foarte tehnologizată. Gadget-urile și modul de a trăi sunt diferite, însă oamenii sunt exact aceeași, bogați sau săraci, buni sau răi, bârfitori sau rezervați.

Acțiunea se desfășoară în New York, mai exact în Turn, o clădire impunătoare de o mie de etaje, ce are capacitatea de a adăposti un oraș întreg (cu tot cu instituții publice și parcuri). Practic, Turnul reprezintă un adevărat ecosistem tehnologizat. În timp ce la etajele inferioare locuiesc cei cu situație financiară mai precară, care nu se bucură de confort și de cine știe ce condiții, oamenii bogați locuiesc la etajele superioare, înconjurați de distracții și lux.

Cum am spus și mai devreme, oamenii sunt exact aceeași, având aceleași frământări ca noi. Iar problemele sufletești nu țin cont de inovațiile tehnologice. Nici măcar oamenii bogați nu sunt scutiți de astfel de griji.

„La o sută de ani în viitor, New Yorkul este un oraș al inovațiilor și al viselor. Toată lumea își dorește ceva… și toată lumea are ceva de pierdut.

Deși pare a avea o viață fără cusur, LEDA COLE este în secret dependentă de un drog pe care n-ar fi trebuit să-l încerce niciodată și de un băiat pe care n-ar fi trebuit să-l atingă nicicând.

Lumea minunată și lipsită de griji a lui ERIS DODD-RADSON se năruie când o trădare cu consecințe sfâșietoare îi distruge familia.

Munca pe care RYLIN MYERS o prestează la unul dintre etajele situate cel mai sus o atrage într-o lume – și o poveste de dragoste – pe care nu și-a imaginat-o vreodată… Dar, oare, care va fi prețul pe care va trebui să-l plătească pentru această viață?

WATT BAKRADI e un tehnician genial, care ascunde un secret: el știe tot despre toți. Dar când e angajat ca spion de o fată de la etajele superioare, se trezește prins într-o complicată rețea de minciuni.

Și locuind deasupra tuturor, la etajul o mie, e AVERY FULLER, fata creată genetic pentru a fi perfectă. Fata care se pare că le are pe toate – și care totuși e chinuită de singurul lucru pe care nu-l poate avea.

Într-o lume sofisticată și debordând de lux, printre inovații tehnologice care pur și simplu îți taie răsuflarea, cinci adolescenți se luptă să-și găsească locul în vârful lumii. Dar când ajungi atât de sus, nu ai unde să mergi decât jos…”

În carte, ne sunt prezentate viețile celor cinci tineri și problemele cu care aceștia se confruntă. Căci fiecare dintre ei se confruntă cu un secret care le transformă viața într-un calvar. Iar când viețile lor se intersectează, lucrurile devin cu atât mai complicate.

Fragmente

„E un cântec despre cum e să fii îndrăgostit chiar și atunci când nu vezi niciodată persoana iubită, pentru că ești la o distanță de o mie de kilometri. Nimeni nu ar mai scrie despre așa ceva acum, deoarece viețile noastre sunt extrem de automate și de ușoare.”

„Oamenii bogați credeau că erau imuni la problemele vieții reale, că erau în siguranță aici sus, ascunși la kilometri deasupra pământului, cu banii și legăturile lor. Dar se înșelau”

„Și, sub picioarele-i goale, se întindea cea mai mare construcție de pe pământ, o lume întreagă, la propriu. Ce ciudat era că, sub ea, în acest moment, erau milioane de oameni care mâncau, dormeau, visau și se atingeau. Avery clipi, simțindu-se deodată tulburător de singură. Cu toții erau străini, chiar și cei pe care îi cunoștea. De ce îi păsa de ei sau de ea sau de orice altceva, până la urmă?”

Impresii personale

Pe lângă faptul că este o carte foarte captivantă, am înțeles și două lucruri esențiale pe parcursul lecturii. În primul rând, luxul este doar o iluzie. Adevărul este că banii și tehnologia nu ne pot feri de drame și frământări sufletești. În al doilea rând, secretele sunt nocive, asemenea unor lame cu două tăișuri. Dacă alegi să le ții doar pentru tine, o să te mănânce de viu. Dar dacă se află, riști ca viața să-ți fie distrusă.

Narațiunea este una simplă, captivantă și cu greu reușești să te mai oprești din citit. La început poate părea obositor, căci romanul ne bombardează cu foarte multe personaje și situații de viață, însă pe parcursul lecturii, informația se așază, iar lucrurile devin mai simple. Mi-a plăcut foarte mult această carte și v-o recomand cu drag!

Puteți găsi „Etajul o mie” la Editura Epica.

Toate cele bune și spor la citit!

 

 

Lasă un răspuns